Eşanjör Bakımı

Aralarında herhangi bir fiziksel temas olmamasına rağmen aralarında sıcaklık farklı olan iki akışkan arasında ısı geçişini sağlayan unsurdur. Sıvı-gaz olan maddeler arasında ısı geçişi bu unsur ile sağlanmaktadır. Belli farkları bulunan eşanjörler üç gruba ayrılmaktadır. Borulu tip eşanjörler, plakalı tip eşanjörler ve özel yapım eşanjörler olmak üzere bu ayrımı yapabiliriz. Bunlar arasında kalite anlamında bir ayrım yapılırsa plakalı eşanjör ön plana çıkmaktadır Eşanjör bakımı yapılabilmesi için öncelikle hangi tür bir eşanjörün olduğu bilinmelidir. Çünkü bakımlarda farklılıklar bulunmaktadır. . Bakımları daha kolay bir şekilde yapılan plakalı eşanjörün diğerlerine göre kirlenme hızı daha azdır.

Eşanjör Bakımı

Borulu eşanjörün bakımı için kendi boyu kadar bir alanın olması gerekmektedir. Aksi durumda çok zorlanılabilir. Ancak plakalı eşanjör de böyle bir alan gerekmez. Borulu esanjörün bakımı oldukça uzun ve zorlu bir süreç gerektirmektedir. Öncelikle bütün unsurları tek tek sökülür. Demet kısmının dışarı çıkarılması gerekecektir. Ayrıca bilinmelidir ki borulu eşanjör 3 kat daha fazla kirlenmektedir. Bu nedenle eşanjör bakımı çok daha sık yapılmaktadır. Akışkanların karışmamasına dikkat edilmelidir. Hem kaynak yerlerinden hem de borulardan karışma durumu meydana gelebilir.

Plakalı eşanjörün ise daha kolay bir bakım durumu olduğu bilinmelidir. Eşanjör bakımı yapılabilmesi için saplamaların sökülmesi yeterli olacaktır. Arka baskı plakasının yavaş ve dikkatli bir şekilde destek kolonuna doğru itilmesinden sonra işleme başlanılmaktadır. Herhangi bir ısı kaybına yol açma durumunun olmamasından dolayı izolasyon yapılması gerekmemektedir. Bu nedenle sadece basit bakımı yapılması yeterli olacaktır. Ayrıca yüksek türbülanstan dolayı da daha az kirlenme meydana geldiği için çok sık bir bakım ihtiyacı da bulunmamaktadır. Diğerine göre alan ihtiyacına da gerek yoktur. Hızlı ve basit bir şekilde bakımı yapıldıktan sonra tekrar montesi de aynı şekilde yapılmaktadır. Plakaların temizlenmesini yumuşak fırça ile yapmak daha uygun olacaktır. Contalara zarar verilmemesi için dikkatli olunmasında fayda vardır. Biraz su ile plakaların yüzeyi ıslatıldıktan sonra temizleme işlemine geçilmesi gerekir. Yağlı birikintilerin temizlenmesinden sonra tekrar su ile çalkalama yapılır. Contanın yerleştirileceği kısma küçük yapıştırıcılar fırça yardımı ile sürüldükten sonra plakanın üzerine yerleştirilir. Daha sonrasında plakalarda eşanjöre monte edilir.

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir