Flanş alın tornalama ataşmanı, borulara kaynatılmış değişik flanşların tümünü doğrudan yerinde yeniden tornalamak amacıyla, ürün çeşitlerine ait herhangi bir standart boru kaynak ağzı açma makinesine hızla adapte edilir. Takımı sadece en çok ihtiyaç duyulduğu yerde flanş tornalama yaparak her geometri gerçekleştirilebilir. Operatör tarafından birkaç dakika içerisinde makinelere adapte edilebilmektedir. Kavraması, çift taraflı işleme özelliği ve değişik beslemeleri, hasarlı flanşları orijinal formlarında ve farklı perdahlarla tornalama olanağı verir. Makineyi doğrudan borunun içerisine sıkıştırılarak kullanılır. Eğer aşırı bir kare formu ve punta gerekiyorsa istavroz biçimli dirsek mandren kiti gerekli olacaktır.
Flanş Tornalama
Kendi etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama denir. Kullanım yerine göre demir, bakır, farklı malzemelerden imal edilebilir. Flanş tornalama, basınç ve çaplarına göre sınıflandırılır. Çoğu flanş dairesel bir yapıyla iki dairenin cıvatalarla birbirine bağlanır. Basınç sınıfına göre flanşın birbirine bağlantısını sağlayan civata deliklerinin sayısı değişebilir. Flanşın, dörtgen veya eliptik tasarlandığı da olmaktadır. İki boruyu bir birine bağlamak için veya bir tesisat elemanını Pompa, Vana, Filtre, çek valf tesisata bağlamak için kullanılan, standart olarak üretilen bir yapı elemanıdır. Flanşlar bazı uygulamalarda makinalar arasında dönme hareketini aktarmak için de kullanılır. Flanşlar farklı malzemelerden üretilebilir ve flanşlar paslanmaz.
Tornada eksenle hareketle dış iç kısımlarda silindirik ve konik yüzeyler işlenir. Vida açma, kılavuz salma, frezeleme, profil tornalama, yay sarma, demir, çelik, ağaç, plastik alaşımlar ve yumuşak gereçlere istenilen şekil ve biçim verme işlemleri uygulanabilir. Flanş tornalama montajında mümkün olduğu kadar paralel ve aynı anda dönme momenti ve montajdaki civatalama yükünün bütün civatalara aynı oranda verilmesine dikkat etmek gerekmektedir. Esas olan bu özelliklere dikkat edildikten sonra montajda aktarılan civatalama ön yükünün, flanş çalışmaya başladığında kalıcılığının sağlanabilmesidir. Flanş çalıştırıldığı zaman, flanş bağlantılarındaki civatalama ön yükünün, flanşın içinden geçen basınçtan büyük olması ve aynı zamanda civatalara aktarılan civatalama ön yükünün devamlılığının sağlanmış olması gerekir yoksa flanşın sızdırmazlığı sağlanamaz.
Bir Yorum Yaz